Škodabike si pořídil bratříčka - v Ostravě

Poměrně mladý, plzeňský marathon Škodabike si pořídil na druhé straně rebubliky bratříčka....

Autor: Bob Damek

Je ještě prostor pro nové bikemaratóny ?

Takovou otázku jsem si položil, když mne přátelé požádali o doporučení nějakého bikového maratónu na Ostravsku pro sponzora, který chce v tomto průmyslovém regionu podpořit cyklistické aktivity. Bylo jednoduché říct, tak ten závod je dobrý, jděte do toho. Ale zamyslel jsem se nad tím. Nedaleko centra Ostravy je nádherná krajina, kterou objevil až vynález horského kola. Je to oblast zdánlivě nezajímavá, rovinatá. Pěší turistické trasy jsou tady málo frekventované v porovnání s nedalekými beskydskými ikonami jako Pustevny, Lysá hora na jedné straně a Pradědem v Jeseníkách na straně druhé. Přes městečko Brušperk, kde bydlím dokonce žádná turistická značená trasa nevedla. Když jsem ale vyjel na biku do okolí, začal jsem objevovat kouzlo tohoto kraje. Horské kolo dá člověku novou dimenzi. To co jde pěšky hodinu je na kole otázkou minut. Krajina se najednou zmenší a vidíte ji zcela jinak, je to nádherná paleta tvořena zapomenutými vesničkami a městy, loukami a lužní lesy, nezregulovanými meandry a slepými rameny řek, soustavou rybníků. A jak jsem objevil tento nový prostor pro cykloturistiku, objevil jsem i nový prostor v nabitém sportovním kalendáři. Jaro je v tomto kraji nejkrásnější. Přichází tady brzy, to na vrcholcích Beskyd a Jeseníků je ještě sníh. Tady v nadmořské výšce kolem 200 metrů, se v tu dobu vše již zelená a kvete, přilétají hnízdit vodní ptáci. Zatímco do podhůří Beskyd se ještě nedá vyjet, tady v nížině díky bujné vegetaci, která potřebuje hodně vláhy cestičky a cesty rychle vysýchají, a to je ten pravý čas pro start nové bikové sezóny.

Připravili jsme pro Vás Škoda bike marathon Ostrava

Příměstský závod horských kol sportovně-rekreačního charakteru pro širokou veřejnost, ale i pro závodníky, pro které je svým profilem ideálním závodem na začátku sezóny. Nenáročná trasa nedaleko od průmyslové Ostravy, ale v nádherné krajině Poodří. Centrum závodu v malebném městečku Brušperk, které je označováno za Lašský Betlém. Nemusíte závodit, můžete jet a dívat se kolem sebe. Meandry nezregulované řeky Odry, lužní lesy s mrtvými rameny a soustava rybníků, která je starší než slavné jihočeské rybníky. Za pěkného počasí nádherné panoráma Beskyd, čistý vzduch na západ od průmyslové Ostravy, nádherná květena lužních lesů a luk a množství vodního ptactva v CHKO Poodří. Závod po cyklostezkách a turistických značených trasách je doplněn o neznačené úseky po polních a lesních cestách a chodnících. Tři délky tras, kde si vybere každý, pro závodníky ta dlouhá, střední pro turisty, pro dětmi a začátečníky pak krátká. Závod pro horská i treková kola. Zkušený pořadatel, který pořádá již mnoho let silniční i horské maratóny v Beskydech „ Beskydtour“. Díky hlavnímu sponzorovi Škoda Holding a.s. je příznivá cena startovného, školní týmy a kategorie vysokoškoláků startují zdarma. Jsou vypsány soutěže školních družstev základních a středních škol a speciální  kategorie pro studenty a zaměstnance Škodovky. Je to závod pro lidi. Trasa na rozdíl od cyklotras a cyklostezek je vedena tak, aby se vyhnula křížení s železnicí a silnicemi první třídy, cyklistiku chceme dostat do přírody a oddělit ji tam, kde je to možné od ostatní dopravy. Doufáme, že nový závod v této doposud opomíjené, ale nádherné oblasti si najde své místo mezi Vašimi dalšími oblíbenými závody. Termín: 26.4.

Prostor pro nové bikemaratóny existuje !

V úvodu článku jsem si položil otázku, jestli není v České republice již příliš mnoho závodů horských kol. Pro vznik významného bikemaratónu, již asi není vhodná doba ani prostor. Konkurence je velká a vznikla přirozeným vývojem horské cyklistiky elita závodů. Jsou to dnes již kultovky jako Drásal, Sudety, Beskydtour, Šela, Malevil, Král Šumavy.... Je ale i spousta dalších kvalitních závodů, které jsou více lokálního charakteru nebo více turisticky pojaté. A právě v této oblasti je podle mne pořád ještě prostor přijít s něčím novým. A nový závod v nové, doposud závody neobjevené lokalitě, je tím pravým co potřebujeme. Potřebujeme spojit závody s turistikou a poznáním nových míst. Vedle těch kultovek, které rok co rok znovu absolvujeme, je jistě neméně zajímavé navštívit závod nový. A pokud se najde podpora sponzorů a místní samosprávy, tak takový závod plní i funkci náboru k lepšímu zdravějšímu stylu života. A cyklistika na horském kole v přírodě patří k těm nejlepším formám aktivního sportování všech generací. Tak tady máme nový závod , který je výzvou všem místním vzít kolo a vyrazit do přírody, je náborem cyklistiky závodní i turistické mezi studenty a žáky v regionu, je příležitostí ukázat v rámci rozvoje cestovního ruchu další krásné místo v České republice a pro  sportovce závodníky je ideální příležitostí k měření sil a najetí jarních kilometrů se svými soupeři.

Informace o závodě na www.skodabike.cz

Přečteno - 7402x Tagy:
Zapojte se do diskuze

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Bob Damek - vloženo: 24.03.2008 v 02:13:54

    Silesia - Silesia je na Opavsku, a symbolický start je přímo v centru Opavy. Je to již tradiční krásný a velmi kvalitní závod. Krajina v okolí řeky Moravice a zejména okolí Hradce je pro MTB přímo ideální. Poodří u Ostravy jec trochu jiného charakteru, je to údolní niva řeky Odry. Nejsou tady velké kopce , ale pěkných i technických míst se tady taky najde.Krajina v naší republice je rozmanitá a je myslím dobře, že závodů na různých místech přibývá.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Beth - vloženo: 17.03.2008 v 15:13:32

    Maraton na Ostravsku už jeden je - A co silesia? Kousek od Ostravy a v nádherné krajině údolím řeky Moravice. I když asi trošku technicky náročnější než úplná rovina kolem Odry, ale vloni opravdu parádní akce. Zvládli jsme to i my úplní hobíci.:)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744