Ne, já nesmím zhasnout...

... říká Tereza Huříková o své budoucí závodní kariéře. Nejen o dalších plánech novopečené Mistryně světa si můžete přečíst v tomto rozhovoru....

Autor: Petr Dědina

Terezu Huříkovou asi není třeba sáhodlouze představovat. Ve svých 18. letech je naší nejúspěšnější závodnicí v cross country, vavříny však sbírá i na silnici. Na kontě má kromě dvou titulů Mistryně světa i několik dalších cenných kovů z MS a ME a nespočet vítězství na domácích tratích. Tereza má sport v genech, oba její rodiče jsou učiteli tělocviku na sportovním gymnáziu ve Vimperku. Výjimkou v jinak sportovně založené rodině je jen starší bratr Vojta, který nepropadl sportu, ale studuje na konzervatoři hru na lesní roh. Kromě kola patří k Terezy oblíbeným činnostem  hlavně tancování, ráda poslouchá hudbu a sní. Co naopak vůbec nemá ráda jsou všechny domácí práce, obzvláště žehlení. 

Tohle povídání s Terkou vzniklo zhruba 24 hodin po jejím doposud největším závodním úspěchu, kdy se v Livignu stala juniorskou Mistryní světa v cross country. Na tento závod se v dějišti šampionátu připravovala už několik týdnů před závodem. Že to byla poctivá příprava můžete posoudit nejen z výsledku, ale i z jejího tréninkového plánu, který pro ni nachystal trenér Jirka Lutovský. A nyní už k samotnému rozhovoru.

Na začátek bych ti chtěl předat všechny maily, které pro tebe přišly. Co říkáš na ty desítky pozdravů od lidí doma?

Mě  teďka hodně píšou lidi i na mobil, z čísel který ani neznám. Je to úžasný. Často zjišťuju, že jsou to i lidi, u  kterých bych vůbec nečekala, že to sledujou. Strašně to potěší.

Předpokládám, že blahopřání ti přišla spousta. Které tě tak zaujalo nejvíc?

No, to je těžký. Ale krásnou zprávu jsem dostala od svých strejdy, kterej mi poslal dlouhou básničku a všechno se krásně rýmovalo. Bohužel jsem jí už musela vymazat, ale bylo to hrozně hezký.

A jak jsi oslavovala titul?

Musím se přiznat, že jsem včera po těch závodech neměla nějak moc sil na slavení, takže to spíš bylo takový nastartování. A doufám, že dneska to oslavím víc. Luťák mi loni slíbil, že když vyhraju na Mistrovství světa, tak se mnou půjde na diskotéku to oslavit. Jsem zvědavá, jestli mě neodmítne (smích). A když nepůjdeme dneska, tak zítra.

Také jsem si všiml, že speciálně za tebou přijelo spousta lidí z Vimperka, respektive z Vimperka a okolí. Jak jsi to vnímala?

Nejenom právě z Vimperka. Proto mě dost překvapilo, když na mě začli nějací Moraváci křičet "Tož jsme přijeli za tebo". Strašně mi všichni pomohli, když na mě řvali "Terezóóó, pojeď". To je úžasný a ještě všude ty vlajky. Já mám fandění hrozně ráda a bála jsem se, že to tady nebude takový. A najednou jsem viděla takovejch českejch vlajek a tolik lidí z Česka, bylo to úžasný."

Takže vnímáš při závodě co se děje kolem trati?

Vnímám a vnímám i co mi lidi říkaj. Hrozně mi pomůže, když mě někdo poradí, nebo tak. Přebiju tím třeba nějakou svojí momentální krizi.

Ty máš teď čerstvě mistrovskou medaili z MTB, od loňska jsi majitelkou medaile ze silnice. Dá se to nějak srovnat, která je pro tebe víc?

Dá. (smích) Je to ta biková. Já to říkám furt, říkám to už od loňska, kdy jsem na silnici začala jezdit. Loni jsem se poprvé mohla zúčastnit Mistrovství světa a hned jsem získala medaili tam, kam jsem se jela podívat jen na výlet. A okamžitě mě to šouplo do skupiny silničářů, aniž bych to chtěla, nebo aniž by to tak bylo. Na silnici jsem začala jezdit až kvůli bikům, abych měla kvalitnější trénink a tohle bylo jen takový odskočení si. Takže nejsem zkušenej silničář a pak když potřebuju radu, tak mi ty silničáři říkaj, že jsem Mistryně světa, tak co chci radit. Pořád se učím. Časovka to je start-cíl, tam jede každej sám na sebe, nic nevidí, nic neslyší. Dává do toho síly, který má, ale síly na dvacet minut. Kdežto v MTB vidí všechny soupeřky, vidí překážky, čeká ho mnohem delší závod a musí mnohem více přemýšlet. Je to takový kreativnější, proto mě to více baví, více tomu obětuju. A proto je pro mě tenhle dres mnohem hodnotnější.

Letos to byl na Mistrovství světa poslední závod mezi juniorkami, od příštího roku budeš v závodit v nové kategorii U23 žen. Jaký myslíš, že to pro tebe bude přechod?

Jsem ráda za to, že to rozložili. Bude jednodušší se tam nějak dobře umístit, zajet nějakej výsledek. Neřeknu, že to budou medaile, ale bude to jednodušší než závodit hned s Gunn-Ritou a ostatníma zkušenejma závodnicema.

Určitě jsi už slyšela pochybnosti o tvém přechodu mezi ženy. Že sice máš juniorskou medaili, ale až přestoupíš mezi ženy, tak dopadneš stejně jako třeba Kulháč nebo Petra Bublová. Co na to říkáš?

(Úsměv) Musím říct, že každej, kdo je nějak trochu víc úspěšnej, tak se kolem něj tyhle úvahy a pochybnosti začnou šířit. Samozřejmě se to šíří i kolem mě, malovali mi čerta na zeď, že dopadnu jako Bublová. Nezapomenu tu větu, že většina juniorských hvězdiček zhasla a doufáme, že to tak nebude i u Terezy Huříkové. Takže si říkám ne, já nesmím zhasnout, já nechci být jako všichni ostatní. Je fakt, že já vyhrávám od tý doby, co jsem začala jezdit. A kdybych najednou dojezdila, tak by hodně lidí řeklo tak a máš to, my jsme to říkali, že to není navždycky. Doufám, že ikdyž přijde nějaká krize, tak se z ní vylížu a bude to zase dobrý. Gunn-Rita taky nevyhrávala vždycky.(smích)

Zůstaneš i nadále ve Vimperku?

Vždycky po takovým úspěchu si každej řekne, že se mi otevřou dveře a může jít tamhle do toho týmu, nebo tam, ale ono to tak jednoduché není. Kontakty jsem žádný nedostala, zjistila jsem, že opravdu člověk musí oblíknout ten dres, jít a ptát se. Není to zadarmo a nikdo za mnou nepřijde mě prosit, abych šla jezdit k nim. Ale zatím jsem nad tím moc neuvažovala, teprve o tom budu muset začít přemýšlet, jestli chci změnu nebo nechci. Neříkám, že jí udělám, ale možná bych měla začít trošku přemejšlet nad tím, že není jenom lokalita Vimperk a okolí, ale také jak je na tom svět okolo.

A jak to máš se studiem?

No právě, já jsem vázaná na Vimperk, jsem vázaná na školu, protože mám rozložený ročníky a jsem ve třeťáku. Mám to tam super, školu si můžu dělat v zimě, takže to mám v maximální pohodě. Co se týče zabezpečení světovejch pohárů, který asi budu muset příští rok objíždět, tak zatím nevím jak to bude. Ale chci bejt zabezpečená na to, abych je mohla objíždět. Tak uvidíme.

To je vše, díky za rozhovor.

 

Text: Petr Dědina

Foto: Petr Bureš & Jan Němec

Přečteno - 8475x Tagy: rozhovory
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Ostatní závodyNení důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
    Není důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
  5. Ostatní závodyRozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
    Rozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
  6. OstatníPetr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech
    Petr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #22 PetrMáPistoli - vloženo: 04.10.2005 v 15:15:09

    Terka - Připadá mi, že jsem tu asi jedinej, kterej sdíli Migovy názory, že ženský nejsou jen proto, aby vařily, uklízely. Taky mám pocit, že je jedinej, kdo tady neuráží a nepoužívá sprostý slova žejo Tome? Heh, to jsem zvědavej, kolik Ti jich napočítám, až mi budš odpovídat:-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #21 tom - vloženo: 22.09.2005 v 19:39:30

    pro přiblblíka miga - nech si ty svoje keci pro svou starou jestli ji to baví poslouchat.nas to nezajima!o tom že ji znam sem ti psal a vic ti nemusim vysvětlovat.taky si to už trochu pleteš a píšeš opak než pedtím.dej po hubě ty u tebe doma ad se probere:)a vysere se už na tebe!!!čus

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #20 mig - vloženo: 22.09.2005 v 00:02:38

    pro chytraka toma - prave ses projevil jako obycejnej clovek co ma zensky za podradnou rasu,ktera ma chlapy obskakovat.a kdyz nahodou vyhraje nejaky zavody,tak jo,skvely,ale pak zas mazej k plotne. To je fakt hnusny, navic tvy urazky jsou uplne nesmyslny.jestli ti to pomohlo, dobre,zij si ve svym dobrym pocitu. nebudu ti nic vysvetlovat o sobe ani svym pristupu,muzem to probrat nekde jinde a zjistit,jestli nekecas ze znas terezku lip (anebo mas vystudovanou psycholu a z fotky vyctes jakej clovek je).ale kolik dni jsi s ni skutecne stravil?pak je mi lito ze se Terezka musi stykat s takovejma netolerantnima lidma.treba nejsi spatnej clovek ale na internetu se rad projevujes v anonymite jako chlapak a tak se nebojis pouzit drsny vyrazy.
    netvrdim,ze si terezka bude vydelavat nehorazny prachy,ale nejspis nebude zit s nejakym proletarem.a sehnat zenskou na uklizeni kdyz celej tejden cestujes po svetakach asi nebude takovej problem.uz mi rozumis?
    diky.
    PS. moje baba neni stetka,ale je naopak rada,kdyz si dokazem navzajem pomahat a ten zivot si ulhcit.a jeste nechame vydelat mladou studentku.
    jestli si myslis ze takhle muzes beztrestne urazet lidi,ktery neznas, jen proto,ze u toho cumis do monitoru, asi bys potreboval dostat poradne po tlame.v tom ti muzu pomoct.takze asi takhle.precti si par rozhovoru se saudkem a mozna pochopis desetinu toho,co tady ted -asi uplne zbytecne- pisu.
    a vubec,asi nema smysl stourat do toho,jestli Terezka rada zehli nebo ne.timhle ji k lasce k zehleni neprivedes.Varit a pect umi moc dobre,to jsem mel tu cest poznat.A ty?

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #19 zbenda - vloženo: 19.09.2005 v 23:04:11

    kolo - na cem by jela, klasika CS sporitelny sluzebak :) a jinak kdo si mysli ze terka nosi jen hadry na kolo tak asi nevidel napriklad Noc s andelem, to mi spadla brada :))

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #18 Germáno - redakce MTBS.cz - vloženo: 19.09.2005 v 09:48:18

    Terka - Ahoj všem, díky za návrh, zkusíme zrealizovat. Ještě jsme získali záznam tepové frekvence z MS, takže i to s dovolením předložíme....

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #17 zirecek - vloženo: 18.09.2005 v 14:51:21

    MTBS - Redakce MTBS, nebylo by možné, když tu tak pěkně a komplexně informujete o Terze, udělat kratší článek o kole na kterém jela? Nejde o reklamu, jen technicky informovat o biku, komponentech, váze.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #16 zirecek - vloženo: 17.09.2005 v 19:44:44

    Hošani, pochopil bych, že budete slintat nad fotkama, to je celkem normální, ale nechápu proč se vulgárně hádate o takovýchle věcech.
    Terezka je vynikající závodnice, obětuje tomu moc, má úspěchy, je pěkná ženská, navíc inteligentní. Je to člověk, co jde za svým. Můžeme jen sledovat a fandit, věřit, že to půjde směrem, kterým to zatím jde... .

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #15 janka - vloženo: 17.09.2005 v 14:32:55

    Mili chalani, normalne som sa pobavila nad vasou diskusiou..hoci som tuto sezonu nemala nijak oslnivu poviem vam,dokazala som spravit par dobrych vysledkov a nenasla nijaky team ani sponzora takze vazne sa bikovanim zarobit zial bohu zatial neda tak aby to bol pre zenu fulltime job, a co sa tyka domacich prac, varim, zehlim, periem, upratujem a docela s chutou a niekdy je to poriadny trening, vies ako sa po veceroch pri tom nemakam?a to stiham aj trenovat a pracovat....vsetko si treba spravne zmanazovat.
    terezke prajem velmi vela uspechov, nech to ma ovela lahsie so sponzormi a teamom ako ja a verim, ze bude uspesna a konecne niekto uz porazi tu gunritu dahle....:-} ste nova generacia bikerok, takze sa uz moc tesim, ako sa ti bude darit, blahozelam a prosim ta, polsi na seba mail, s pozdravom janka4276@pobox.sk

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #14 Petr - vloženo: 16.09.2005 v 14:34:53

    TO MIG - Ahoj MIGu, je mi tě upřímně líto, jsi opravdu úplně mimo.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #13 tom - vloženo: 15.09.2005 v 21:10:22

    pro hlupaka miga - naprosto souhlasím s fotokritikem!!ty si fakt uplně mimo.asi na kašu zkulenej nebo tak něco.myslím že když vezmu cyklistiku jako takovou,tak asi zas tak bohata nebude.znam osobně polky ktere jezdi do 10 ve světě,mluvil sem i z Gun.... a prachy jako prezident fakt nemaji a myslím že u Terči to nebude jine.a to jestli ji znáš líp bych si nebyl vůbec jist,ba naopak!!tak už si ty sve keci nech pro sebe a zamysli se nad realnym životem!!si fakt hloupej až blbej!!rači už nuic nepíš a hled si ty své neschopné a líné štětky:)

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #12 fotokritik - vloženo: 15.09.2005 v 19:51:45

    to mig - chlapče,a co když za rok dva sebou někde sekne,nebo ju srazí auto...bude mít zranění,kvuli kterýmu iukončí karieru...a co bude dělat? bude brát obrovsky prachy? spíš se po ni slehne zem...toto je tvrdej sport chlapečku,nestíháš -seš nezajímavej,najdem si jinýho.kdo bude podaávat 110%

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #11 mig - vloženo: 15.09.2005 v 16:50:35

    pro toma - myslim ze zijes ve feudalnim svete.
    moje holka co s ni jsme pet let (bukvice se mi fakt nelibej, sorry, nejsi muj typ) mi zehlit nemusi, do pracky si to taky nahazim sam kdyz potrebuju a jinak mam na prani a uklid proste cizi pani. terezka si bude jednou vydelavat tolik ze to je asi mimo tvoji realitu. nechovej se jako buran z jezede z minulyho stoleti, zensky nejsou pracovni sila ale maj nas tady obohacovat svou pritomnosti. tak proc z nich delat sluzky? kdyz ty domaci prace udela nejaka cizi studentka za prachy tak to samozrejme nepocitam, to je byznys.
    terezku znam urcite lip a dyl nez ty takze ji nesud, ani ja to nedelam a to si myslim ze je megafajn a bude jeste stokrat lepsi az vyspeje.
    howgh

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #10 Tom - vloženo: 15.09.2005 v 10:46:17

    pro miga - ty si fakt magor!!bud si teplej nebo uplne blbej!!jak tohle můžeš napsat??si myslíš že sni udělaš tolik parady??zas nepřehaněj,jezdit zatim umí,ale to je tak vše!!zamysli se k čemu by ti byla??neříkam že je nějak špatna,naopka terča je super,ale něco přeci dělat můsí?nebo myslíš že mistrině SVĚTA doma nic nedělají?si asi z jiné planety!!terčo řekni sama jestli by tě to tak bavilo??

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #9 mig - vloženo: 15.09.2005 v 01:58:26

    ty fotokritiku,kdybych hned nepochopil,ze si delas prdel tak bych ti napsal,ze takovahle baba nepotrebuje umet ani zehlit ani ty dalsi kraviny.ta si totiz bude moct dovolit zaplatit pani,ktera to za ni bude rada delat a najde si manzela, kterej ji bude rad brat na vecere a tak.takovy burany co si berou zenskou na to aby je obskakovala mam nejradsi.
    to ja bych si ji hyckal aby nemusela hnout brvou a jezdila jeste do sedesati. klidne. Peace
    Terezko, vcera ti to moc sluselo.

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #8 Tomáš Sr - vloženo: 14.09.2005 v 20:34:19

    Si super - Ty a zhasnut no prosimta nesranduj !!! Tvoj životný údel je len svietit a svietit. Grun- Rita ta bude svietit možno ešte rok a potom ju tvoja žiara oslepí a uz tak dobre jazdiť prestane.
    Držim palce v kariere ale aj v osobnom živote. Tvoj Fanda

    P.S. Diky za podpis karty

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #7 OndraVojta - vloženo: 14.09.2005 v 19:30:09

    To: Fotokritik - Budeš vozit ve Ferrari míchačku a cement? Tak proč se ptáš, jak má velkej kufr! ;-)

    Musíš líp číst - sama říká, že nerada...

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #6 FOTOKRITIK - vloženo: 14.09.2005 v 18:35:12

    CO STAKOVO ŽENSKO? - Všihcni slintáte,ale k čemu takováý ženská co jen trénuje a doma nic neudělá ?By mě zajímalo jesli umí vařit,uklízet apodobně?

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #5 BikerX - vloženo: 14.09.2005 v 10:52:18

    fotazz - ta posledni fotka je dobra. Tereza je furt nekde ve dresu a elastakach, ale v civilu ji nikdo nema :-(

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #4 Ota Zima - vloženo: 13.09.2005 v 19:57:28

    super... - S tím plánem to byl super nápad, každý aspoň může kouknout jak trénuje mistrině světa. Jinak good rozhovor a pěkný fotečky. Prostě a jednoduše - beautiful :-)))

    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #3 OndraVojta - vloženo: 13.09.2005 v 19:41:57

    Dobrej nápad! - Vyhodit na web autentický plán tří týdnů před závodem je úžasnej nápad - díky! Velmi inspirativní! A kdyby dala Terezka s panem Lutovským "do placu" třeba ještě záznamy z polaru ze závodu a 19. a 21.8, byť ve formě jpg snímku okna, to bych úplně vrněl blahem! ;-)

    P.S.: Terezce docela věřím, že ten přechod zvládne. Jde jen o to, jestli vydrží dva tři roky jezdit ven a přitom nevyhrávat. Držím palce!

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #2 Petr Dědina - redakce MTBS - vloženo: 13.09.2005 v 18:07:34

    Tréninkový plán - Chyba byla na mojí straně, už to funguje.

    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #1 Jiří - vloženo: 13.09.2005 v 18:03:13

    tréninkový plán - ...nechce se mi zobrazit tréninkový plán.Je to chyba u mne, nebo někde jinde?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744