Red Bull Crashed Ice 2009

Druhý díl fourcrossu na bruslích v ledovém korytě vidělo na pražském Vyšehradě více než sedm tisíc lidí. Seat poputuje do Finska.

Autor: Michal Červený
Šílený závod ledovým korytem Crashed Ice pod hlavičkou Red Bullu se po čtyřech letech vrátil do Prahy. Potřebný prostor pro 365 metrů dlouhou trať a celé zázemí rudému býkovi tentokrát poskytl bájný Vyšehrad. Trať jsme vám ostatně přiblížili už dva dny před samotným závodem spolu s jedním ze závodníků - fourcrossařem Michalem Prokopem ve článku Natrénovat se to nedá, tvrdí Prokop.

Red Bull Crashed Ice 2009Před pátou hodinou sobotní se před branami tentokrát zpoplatněného areálu tisnily stovky nedočkavých, krve a adrenalinuchtivých diváků. Za pár desítek minut už byl prostor kolem trati dokonale zaplněn. Předprodeje vyprodaly všech sedm tisíc vstupenek už den před závodem. To se nakonec pro vyšehradské korýtko ukázalo jako ideální počet. Tisícovka dalších diváku už by asi byla příliš.
S přicházející tmou mohlo celé představení začít. Kvalifikací prošlo do finále 64 nejrychlejších bruslařů. Ti byli rozdělení do čtveřic a pavoukovým systémem pak první dva z kvarteta postupovali dál.

Biker Michal Prokop se do startovní brány postavil ve čtrnácté šestnáctifinálové jízdě. V páteční kvalifikaci zajel dvanáctý nerychlejší čas, druhý mezi českými jezdci a podle radaru, který měřil rychlost na konci startovní rovinky, měl vůbec nejrychlejší starty. Jízda ve čtyřech je ale něco jiného. Michal sice dobře odstartoval, první ledový dropík zvládl, ale problém přišel v místě, kde startovní rampa přechází do roviny. Dvojnásobný majtel duhového trikotu mistra světa ve fourcrossu šel moc do předklonu a narovnání trati ho tak poslalo přes řídítka. Úsek, kterého se Michal obával ho připravil o možnost dalšího postupu. Jeho pád sice zastavil i dalšího závodníka, ale vedoucí dvojice si svůj postup vzít nenechala. "Byl jsem trochu rozhozenej po tom skoku a jak tam bylo ve čtyřech moc těsno, tak už jsem to na tom zlomu moc neustál...", komentoval svůj brzký konec v závodě.

Red Bull Crashed Ice 2009

Svými rozjížďkami se úspěšně propracovávali všichni favorité a původně 64 členné startovní pole se jízdu od jízdy zužovalo.
Kontinuitu adrenalinové akce někdy lehce narušovaly pauzy mezi jenotlivými jízdami. Jinak skvělý moderátor celé akce Leoš Mareš se sice o jejich překlenutí snažil seč mohl, ale někdy to bylo i nad jeho síly. Svou roli hrálo také načasování do sportovních zpráv na TV Nova, kde finálová jízda běžela v přímém přenosu.

Red Bull Crashed Ice 2009

Na trati si to rozdaly také celebrity. Nejprve olympijský vítěz z Nagana Aleš Valenta porazil i s efektivní roznožkou na cílovém skoku moderního pětibojaře Michala Sedlcekého, Sagvana Tofiho a Martina Dejdara a ve druhé "hokejové" jízdě si to rozdali Martin Straka, Dominik Hašek a Richard Žemlička. Ve stejném pořadí také dojeli do cíle.

Do závodu se přihásily i čtyři ženy a i ony si v ledovém korytu střihly své finále. Respekt k trati byl sice znát, ale zvládly to všechny. Zvítězila Jitka Nedbalová před Lucií Hromířovou a Karolínou Koškovou. Čtvrtá dojela Lucie Velechovská. Že je vám to jméno povědomé? Není divu. Nejmladší závodnice bývala nadějnou bikerkou a oblékala dres týmu Dimp Giant.

Pořádnou atmosféru nastartovala semifinále. Zvláště když v nich dva Češi - Lukáš Fiala a Lukáš Kolc vyřadili dvě největší zahraniční stár a to pětinásobného vítěze Jaspera Feldera ze Švédska a Fina Arrtu Pihainena a postoupili do poslední jízdy závodu.

Red Bull Crashed Ice - finálová jízda.

Když pak na Nově skončila zvířátka, mohl kotel na Vyšehradě začít pořádně vřít. Ve startovních blocích stála čtveřice riderů. Fin Mikka Jouhkimainen, Kanaďan Kevin Olson a dva Češi - Lukášové Fiala a Kolc. Poslední vteřiny odpočítávání, rozsvicí se zelená světla a je odstartováno! Nejlépe vyráží Kanaďan Olson, ale v první zatáčce se přes něj dostává Fin. Češi zatím v druhé polovině finálového startovního pole. Velbloud změnu nepřinesl, stejně tak dlouhá rovná sekce se skoky. Drama přišlo až na začátku cílové rovinky po průjezdu Pražskou bránou. Kanaďan relativně v pohodě jedoucí na druhé příčce se chce vyhnout skoku na který špatně najel. To ho otáčí a padá. Lukášové se tak rázem dostávají do boje o druhé místo a bok po boku vjíždějí na poslední skoky. Oba při vzájemném kontaktu padají a cílovou čarou projíždějí v leže jeden na druhém. Mezi tím se Jouhkimainen, hráč týmu Saifa nejvyšší finské ligy, raduje ze svého vítězství. Polepšíl si o auto Seat Ibiza v exkluzivním designu právě pro Red Bull Crashed Ice.

Red Bull Crashed Ice 2009Druhé místo nakonec patřilo Lukáši Kolcovi. Třetí skončil Lukáš Fiala. Ten po závodě přiznal, že je trochu zklamaný, že musí jít domů pěšky. "Na druhou stranu jsem rád, že jsme potvrdili roli domácích favoritů a že jsme byli ve finále dva Češi." Finálovou jízdu podle něj rozhodl hlavně start a pak nespadnout na už dost rozbité trati. Rozdíl mezi druhým a třetím místem ho stál 1500 Euro.

Praha tak zažila další velkou sportovní akci. Organizátoři z plechovkového impéria znovu předvedli své organizační a produkční schopnosti na výbornou. Troufáme si tvrdit, že i druhý pražský Crashed Ice po sobě zanechal pozitivní dojem.


Foto: Michal Červený


Přečteno - 9193x Tagy: 4x mtbs fourcross red bull redbull
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyBrutální sjezd Red Bull Hardline poprvé zavítal do Austrálie
    Brutální sjezd Red Bull Hardline poprvé zavítal do Austrálie
  2. VideoVIDEO: Sebezapření Thomase Genona na Red Bull Rampage
    VIDEO: Sebezapření Thomase Genona na Red Bull Rampage
  3. ZávodyFotogalerie: Red Bull Rampage 2023
    Fotogalerie: Red Bull Rampage 2023
  4. Ostatní závodyPrach, pot a král Slavík. JBC 4X Revelations 2023
    Prach, pot a král Slavík. JBC 4X Revelations 2023
  5. OstatníTýden Tomáše Slavíka: Revíry a JBC 4X Revelations
    Týden Tomáše Slavíka: Revíry a JBC 4X Revelations
  6. Ostatní závodyVIDEO: Další mazec Tomáše Slavíka na Cerro Abajo
    VIDEO: Další mazec Tomáše Slavíka na Cerro Abajo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Franta Novák - vloženo: 25.02.2009 v 09:22:02

    Poslední video z Red Bull Crashed Ice - Podívejte se na poslední video z Red Bull Crashed Ice: http://www.jetbull.com/red-bull-crashed-ice-prague-2009/ !!!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 tomas tesar - vloženo: 09.02.2009 v 23:51:25

    Aleš Valenta - Jen technická - Aleš vyhrál olympiádu v Salt Lake City 2002 a nikoliv na Naganu, pokud mě paměť neklame.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 petr - vloženo: 09.02.2009 v 21:11:47

    Oficialni poradi Lukašů v cíly je naopak i podle fotky na stupních vítězů:-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744