Ovládnou Češi IronBike po sedmé v řadě?

Navázat na svůj hattrick z let 2002-2004 se pokusí Ondřej Fojtík, o čtvrté vítězství v řadě se v Itálii pokusí Radoslav Šíbl....

Autor: Tomáš Gladiš

Je tomu už šest let, co se Ondra Fojtík a Radek Šíbl po třech pivech v cíli Drásala shodli, že by rádi zkusili něco neobvyklého. Přestože chyběl týden do startu, do Itálie nakonec opravdu odcestovali a co více — Ondřej Fojtík hned napoprvé vyhrál! Od té doby patří Alpy českým bikerům — „Foja“ přidal ke svému prvnímu vítězství další dvě a pak roli favorita se vším všudy převzal Radoslav Šíbl. Oba maratonci tudíž mají na svém kontě tři vítězství v řadě, což je v patnáctileté historii závodu něco nevídaného. Podobně „historická“ je i letošní česká výprava, která čítá třináct jmen. Ta do Itálie jezdí pravidelně od roku 2004 a dokázala zde skončit třikrát druhá a jednou třetí.

Osm etap v celkové délce 650 kilometrů s převýšením 22 tisíc metrů činí z tohoto etapového podniku jeden z nejnáročnějších vůbec. Po sobotním prologu v Entracque následuje tedy sedm plnohodnotných etap, během nichž se závodníci budou mnohdy pohybovat v nadmořských výškách okolo 1000 — 2000 metrů nad mořem. „Jedním z vrcholných zážitků je dojezd šesté etapy na Mt. Chaberton ve výšce 3131 metrů nad mořem,“ doplňuje Radek Šíbl. „Doslova se tam vyškrábete i po osmi hodinách a nocování v tamní vojenské pevnosti z války je těžko s něčím srovnatelné,“ dodal závodník týmu Bikezone.cz/MRX a zároveň zástupce IronBiku pro střední Evropu.

Jak už asi víte, IronBike je podobně jako poslední závodění Radka s Lídou na Sardinii etapový závod, kde se měří jen časy jednotlivých úseků, jakýchsi „erzet“. Přesto ale musí biker stále myslet na limit každé etapy, protože pokud jej nesplní, je penalizován. Kromě výkonu je tak Itálie i trošku o hlavě a taktice. V neměřených úsecích bývají občerstvovací stanice, které Italové prezentují jako nejlepší ze všech závodů v Evropě. Kompletní stravování v italském stylu (tedy včetně láhve vína na stole) je zabezpečeno před etapou i po ní. Spí se (mimo etapu s dojezdem na Chabertonu) pod stanem s logem IronBike, který je zahrnut v ceně startovného a závodníci jej před startem obdrží od pořadatelů.

Letos do závodu nastoupí 150 bikerů a bikerek z osmnácti zemí a pěti kontinentů. Mezi favority počítají Italové (a možná je to jen jejich zbožné přání) i Giovanni Maiella, který nedávno vyhrál prestižní italský maraton Fausto Coppi, a Filippa Barazzuola z InfoTre LeeCougan, což je tým se statutem UCI MTB.

A jaké jsou reálné šance slyšet 26. července českou hymnu v cílovém Sauze d'Oulx? Poměrně vysoké. Ondřej Fojtík (Toyota Dolák) se potýká s famózní formou, což ukázal vítězstvím v traťovém rekordu na letošním Drásalovi a parádním výkonem na dvoustovce v Bad Goisernu, kde minulý týden dojel druhý za Thomasem Dietschem, který patří k nejužší světové špičce. Radoslav Šíbl (Bikezone.cz/MRX) je v podmínkách IronBiku pevně kovaný. Jak sám kdysi popsal, „mění se v prudkých alpských stoupáních v horskou kozu“, čímž totálně deptá své soupeře. Navíc letos rovněž závodí v absolutní pohodě — vyhrál mezi hobby jezdci všechny tři závody letošního ČP v maratonu, na Drásalovi jej v cestě za lepším umístěním celkově zbrzdil jen defekt a v Bad Goisernu dojel devátý, přestože přetrhnul řetěz. Třetím českým želízkem v ohni je další Valach, a to Mira Janota (Toyota Dolák). Ten už atmosféru závodu poznal vloni, když dojel druhý za Šíblem a letos tedy jeho ambice rovněž míří vysoko. Mezi ženami se při neúčasti Sandry Klomp, která vyhrávala IronBike od roku 2004, otevřela cesta k vítězství jiným ženám, ne však pro Lídu Damkovou. Ta totiž pro letošek zvolila jiný program, který s italským etapákem nepočítá — kryje se totiž termínově s česko-polským Bikechallenge, na němž letos Lídu budete moci potkat.

Mimo zmíněné závodníky však vyráží z České republiky do Itálie dalších deset bikerů, většina z nich startuje na podobném podniku vůbec poprvé. Barvy Toyoty Dolák budou v soutěži dvojic hájit bratři Kučerovi, startovní číslo si připevní i účastníci loňské Crocodile Trophy Bohuš Bábor a Lukáš Mráz (oba X-sports). Z Drásal Teamu Holešov pojedou Jarda Hrdlička a Jirka Mrázek, dále Martin Mazurek (CykloMXM Hulín), Jindra Volný (Eleven Agnesi), Martin Sovadina (Bikezone.cz/MRX) a Roman Palík.

Pro ty z Vás, co do Itálie nevyrazili, tu bude výsledkový servis na MTBS a Radek Šíbl se s Vámi chystá dělit o své zážitky prostřednictvím webu Bikezone.cz. Více se závodu IronBike dovíte na oficiálních italských stránkách www.ironbike.it.

IronBike 2008 - etapy závodu
  • 19.červenec 2008: Entracque (Cn) Prologo
  • 20.červenec 2008: Entracque - San Damiano Macra
  • 21.červenec 2008: San Damiano Macra - Jausiers (FRA)
  • 22.červenec 2008: Jausiers - Barge
  • 23.červenec 2008: Barge - Torre Pellice
  • 24.červenec 2008: Torre Pellice - Pragelato
  • 25.červenec 2008: Pragelato - Cesana
  • 26.červenec 2008: Cesana - Sauze d'Oulx

Foto: Josef Vaishar

Přečteno - 9354x Tagy: maratony 2008 etapaky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyZlatou rozlučku Avancinimu na Brasil Ride překazil Ferreira, Hník devátý
    Zlatou rozlučku Avancinimu na Brasil Ride překazil Ferreira, Hník devátý
  2. Ostatní závodyBiková sezona ještě nekončí. V Brazílii startuje Brasil Ride
    Biková sezona ještě nekončí. V Brazílii startuje Brasil Ride
  3. Český pohárAndorra Epic – Epilog
    Andorra Epic – Epilog
  4. Ostatní závodyDrsný a drsnější. MTB Trilogy 2023
    Drsný a drsnější. MTB Trilogy 2023
  5. Ostatní závodyAndorra Epic – etapa první. Cítím se jak zbitý pes
    Andorra Epic – etapa první. Cítím se jak zbitý pes
  6. Ostatní závodyAndorra Epic - Pokračování třetí, cesta
    Andorra Epic - Pokračování třetí, cesta

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 Radek - vloženo: 20.07.2008 v 22:03:03

    Foja nejede - podle všeho chce využít červencové formy a vyhrát mistrák republiky. Už toho vyhrál hodně, ale mistr ještě nebyl..

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 Tom - vloženo: 20.07.2008 v 20:32:17

    kde je Foja??? - CO se stalos Fojou??? nikde ve vysledkach neni.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 Jirka - vloženo: 20.07.2008 v 19:22:12

    to Jirka2 - Nikdo se tady nevztekal brouku :-) jen jsem napsal něco v tom smyslu,že by se měl stydět s jeho výkoností jezdit hobíky. Já mám holt jinou představu o hobíkoj - to je člověk který se jede občas svést, nebo i pravidelně, protože ho to baví, nedostává nic na kolo od sponzorů a vše si hradí sám :-) a pak si zajede na závody a tam si zazávodí - to je pro mně hobík, ale jak jsem psal už prvně - je to o tom co nám kolo dává při jízdě takže to nemá cenu dál pitvat a doufám, že se mu zadaří v Itálii! :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 Jirka2 - vloženo: 19.07.2008 v 22:45:54

    Re: Hobík Šíbl - Proč hanba? Licenci nemá, tak co by nejel hobíky...nebo proč se vztekáš? Že jezdí na Crocodile Trophy atp.? To může i hobík, nemusí být nutně eliťák, ne?

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 Ondra B. - vloženo: 19.07.2008 v 15:32:56

    MXM - Martin Mazurek jede.. tos to jo..:-)..drzim palce.. at nas tym proslavi ve svete:-D

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 Jirka - vloženo: 19.07.2008 v 10:56:24

    Hobík Šíbl - No to se má čím vytahovat že vyhrál 3x závod hobíků na poháru! Hamba mu že se přihlásí mezi hobíky!
    Je to o tom fajn pocitu co nám kolo dává při jízdě a ne jestli se přihlásí do hobíků aby je vyhrál což v Radkově podání je směšné a nepodstatné, takže na Ironu budu oboum klukům stejnak držet pěsti aby se jednomu nebo druhému podařilo vyhrát!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744