Multivan Merida Biking Team 2009

V jaké sestavě se v nadcházející sezóně představí jeden z nejúspěšnějších MTB celků? Jak to bude s Gunn Ritou Dahle a kdo jsou nové posily?

Autor: Michal Červený

Téměř osm desítek novinářů z celého světa pozvala Merida na španělský ostrov Mallorca, aby mohla vedle svých novinek pro rok 2010 (nový hardtail O.nine jsme vám přiblížili v článku Merida představila svých 930 gramů) ukázat také svůj tým Multivan Merida.
Ten prošel pro příští sezónu řadou změn. "Jádro" však zůstalo relativně zachováno.
Na dopolední tiskové konferenci proti objektivům sedělo sedm závodníků. Ženy tentokrát chyběly. Tento stav ale netrval příliš dlouho, za pár chvil se na plátně objevila Gunn Rita Dahle. V duhovém dresu, ale kulatější, než ji mnozí fanoušci znají...

Multivan Merida Biking Team 2009: Gunn Rita Dahle live

"Mrzí mě, že tam nemohu být s vámi, ale v příštích týdnech očekáváme přísůtek do rodiny..." omluvila svou neúčast budoucí maminka. Ta na podzim šokovala cyklistický svět a to hned dvakrát. Poprvé, když pronikla informace, že s týmem prodloužila smlouvu o další čtyři roky, která jí má vynést až jeden milion Euro a podruhé, když záhy na to oznámila, že čeká se svým manželem Kennethem dítě.
Ještě do letošní sezóny ale hodlá sedminásobná mistryně naskočit. "Samozřejmě, teď nemůžu nic slíbit. Pro mě je prioritou zdraví toho malého a moje. Hodně věcí se tím změní. Do závodění bych se ale chtěla vrátit do léta. Myslím, že v květnu nebo v červnu je to reálné." říká Norka ze Stavangeru, která minulý týden oslavila své šestatřicáté narozeniny.
Na světovém šampionátu v Austrálii by nechtěla chybět. Znovu ale zmínila prioritu zdraví potomka. "Letos to bude s mistrovstvím světa trochu jiné. Přeci jen Austrálie je daleko a nebudu si moct dovolit tam odjet o 14 dní dříve jako jsme to dělali dříve.".
Budoucí maminka se ale stále snaží trochu udržovat v kondici. Prozradila, že hlavně plave, lehce běhá a občas se ještě projede na biku. Nechme se tedy překvapit, co s jednou z nejlepších současných bikerek porod udělá. Vememe-li si jako příklad Kateřinu Neumannovou, může se Julie Furtado začít bát o svůj doposud nepřekonaný rekord deseti titulů mistryně světa.

Multivan Merida Biking Team 2009: José Antonio HermidaÚdernou silou týmu tak budou především Švýcar Ralph Naef a Španěl José Antonio Hermida, oba patřící do úzké světové špičky. Vždyť Hermida letos skončil ve světovém poháru celkově třetí.

"Je to hodně těžké být stále ve formě. A to jak fyzicky, tak i psychicky. Očekává se totiž, že v TOP3 budete pořád a ještě k tomu se posouvat pořád výš. Ale samozřejmě to chci i já a dělám pro to maximum. Je to jeden z mých cílů do sezóny. Důležité pro mě bude také mistrovství světa. Duhový trikot v elitní kategorii mi ve sbírce stále chybí a je to velké lákadlo. Navíc trať v Canbeře se mi líbí a sedí mi.", řekl José a vzpomněl týmový double na loňském závodě SP v Austrálii, kde dojel za Naefem druhý.

Právě on ocení nový lehký rám O.nine. "Jsem za něj samozřejmě moc rád. Hodně lidí přesedá na fully, ale mě pořád více vyhovuje hardtail. Těším se, až ho vyzkouším při závodě!".
Neodpustil si ani pro něj tak typické vtípky. Na otázku, jestli ho někdo v balíku nemá rád, pohotově odpověděl. "No, jenom tady Ralph. Půjčuju si jeho kartáček...".

Multivan Merida Biking Team 2009: Ralph NaefRalph Naef přiznal, že loňská sezóna pro něj byla hodně emotivní.
"Vyhrál jsem závod světového poháru, byl jsem na bedně na mistrovství světa, ale i tak jsem nejel na olympiádu. To mě hodně mrzí. Pak se mi narodil zdravý syn Levin a nová rodina mě hodně uklidnila a povzbudila. Doufám, že to v sezóně bude vidět."

Vyhraný světový pohár týden po olympijských hrách na trati, na níž se letos pojede mistrovství světa, zvedl osmadvacetiletému bikerovi sebevědomí. "Je to super trať, hodně mi sedí. Je to okruh na fulla a na toho já teď nedám dopustit. Je skalnatý a rozbitý. Člověk tam musí být neustále koncentrovaný. Chtěl bych tam odtud medaili...".

Další člen Multivan Merida týmu, šestadvacetiletý Němec Moritz Milatz zatím nemá takové ambice. I on ale loni vystrčil růžky. Vyhrál německou Bundesligu, na světovém poháru ve Schladmingu dojel šestý, na olympijském závodě skončil 16.

"Pro mě je letos hlavním cílem vyhrát německé mistrovství." přiznává jinak poměrně tichý student mikrosystémových technologií z Freiburgu. Spolu s Josém začnou sezónu etapovým závodem Cape Epic v Jihoafrické republice. "Trochu se toho bojím. Je přeci jen mezi námi ještě nějaký výkonnostní rozdíl... Ale jako týmu by nám to mělo fungovat. Těším se na to!"

Multivan Merida Biking Team 2009: Rudi van HoutsNovou posilou formace vedené Andreasem Rottlerem je Holanďan Rudi van Houts. Mistr Evropy z roku 2005 v kategorii U23 na kole jezdí od svých šesti let.

"Jezdil jsem deset let bikros. Potom jsem přešel na horská kola." Pětadvacetiletý závodník je ve své zemi hodně populární. Jeho hlavním soupeřem byl Bart Brentjens. "Na našich spíš cyklokros připomínajících tratích mě ale většinou díky své síle porážel." Jeho nástupcem si ale být nepřipadá. "... i když bylo by to fajn, kdybych měl výsledky jako on. Mám na to ještě dost času." dodává Rudi.

Jedenadvacetiletý Robert Gehbauer z Rakouska je spíše sázkou na budoucnost. Ve své kategorii U23 loni moc nezazářil.
Z tohoto pohledu jsou zajímavější další dvě nová jména v modro-zeleném dresu s plameny.

Multivan Merida Biking Team 2009: Hannes Genze und Jochen Kass

Německá dvojice Hannes Genze a Jochen Kass se má specializovat na maratony a etapové závody. Právě na dlouhých tratích jejich jména nejsou vůbec neznámá. Hannes je úřadujícím univerzitním mistrem světa v maratonu, mistrem Evropy v této disciplíně z roku 2005 a také dvojnásobným německým šapionem. Začínal na silnici a v terénu stále cítí rezervy. Kass se může pochlubit například čtvrtým místem z loňského Cape Epicu.

Kdo naopak v týmu letos chybí je Nina Wrobel. Ta neměla sezónu podle svých představ a to především kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům. Sympatické Němce sice byla nabídnuta nová smlouva, ale ta ji odmítla a dala přednost studiu.

Multivan Merida Biking Team 2009

Závodní kalendář Multivan Merida týmu je řádně nabitý. Začíná prvního března Maremma Cupem v Itálii a končí evropským maratonským šampionátem v Estonsku na konci září. Co jistě potěší české fanoušky, je účast jednoho z předních světových MTB celků na závodě Merida Bike Vysočina. Letos to bude o posledním červnovém víkendu.

Týmový web: www.team-multivan-merida.de


Foto: Michal Červený

Přečteno - 16687x Tagy: xc svetovy pohar tymy sp
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyMathieu van der Poel podepsal Canyonu na 10 let
    Mathieu van der Poel podepsal Canyonu na 10 let
  2. Týmy a klubyPřehledně: týmové změny a přestupy v MTB 2024
    Přehledně: týmové změny a přestupy v MTB 2024
  3. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  4. Světový pohárDo startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
    Do startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
  5. Světový pohárFinále Světového poháru v cyklokrosu hostí Hoogerheide
    Finále Světového poháru v cyklokrosu hostí Hoogerheide
  6. Ostatní závodyWout van Aert na závěr sezóny vítězí v závodě Světového poháru
    Wout van Aert na závěr sezóny vítězí v závodě Světového poháru

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744