SP DH Mont St. Anne 2008

Čtvrtým závodem pokračoval světový pohár sjezdařů, v kanadském Mont St. Anne kralovala Rachel Atherton a Greg Minaar...

Autor: Jan Němec

Po přestávce mezi světovými poháry, kdy se odehrálo mistrovství světa a domácí šampionáty, se "svěťák" přestěhoval za oceán na východní pobřeží Kanady do Mont St. Anne. Nejzkušenější pořadatelé ve světovém poháru byli několikrát oceněni za nejlepší závod roku, ale také jim bylo už podruhé přiděleno pořadatelství světového šampionátu v roce 2010. To první se konalo v roce 1998. Letos jim vrásky na čele dělaly dlouhodobé deště, které zejména v lesních úsecích dělaly z trati doslova peklo.

Jako první, kdo se s následky dešťů musel vyrovnat byli sjezdaři. V sobotu ráno se očekávaná zatažená obloha změnila za azurově modrou. Během dne tak trať na otevřených místech vysychala, ale v lesích stále zůstávalo bahno, kluzké kameny a kořeny. Rideři tak měli při volbě nejvhodnodnějších plášťů v hlavách guláš.

Celosezónní souboj mezi úřadující mistryní světa Rachel Atherton (GBR, Animal Commencal) a loňskou šampionkou Sabrinou Jonier (Maxxis) pokračoval i na 3,3 km dlouhé trati na svazích Hory Svaté Anny. A byla to právě jedenadvacetilá Rachel, která potvrdila roli favoritky a svou sokyni předčila jak v dopoledním semifinále, tak i v odpoledním finále. Jonnier navíc nezajela dopolední jízdu dle svých představ a skončila jako čtvrtá. "Dělala jsem spoustu chyb, myšlenkama jsem byla už ve finále," řekla později.

Na vítězství Rachel Atherton by si před závodem leckdo vsadil zvláště, když semifinále vyhrála o více než sedm vteřin. Finále tak jednoznačné už nebylo. Druhá Sabrina Jonnier ztratila "jen" 1:43 vteřiny. "Byl to hodně těžkej závod, jsem hodně spokojená, že jsem vyhrála, už jsem to ani nečekala. Na trati jsem udělala několik chyb a myslelal jsem si, že je to v tahu. Trať byla totiž úplně jiná něž v tréninku, rychle to vysychalo a na rovných úsecích na sjezdovce do bylo o dost rychlejší. Někde jsem měla vůbec problém udržet se na kole," prozradila po závodě Rachel Atherton.

Stupně vítězů zkompletovala další zástupkyně ostrovního sjezdování Tracy Moseley (Kona). Na čele průběžného pořadí tedy došlo po Mont St. Anne ke střídání, dres lídra seriálu si neoblékl nikdo jiný než Rachel Atherton. A samozřejmě, že z něj nevysvlékla nikoho jiného než Sabrinu Jonier.

Favoritů mezi muži bylo daleko více. Forma se po svalovém zranění pomalu vrací Samu Hillovi (AUS, Monster Energy), který tu vyhrál vloni. Na zlato si zuby brousil i Steve Peat (GBR, Santa Cruz Syndicate) jemuž do karet hrála tři vítězství v řadě v minulých letech. Šance se dávaly samozřejmě i dalšímu Britovi a úřadujícímu mistru světa Gee Athertonovi (Animal Commencal) nebo Gregu Minaarovi (Santa Cruz Syndicate).

Výsledky dopoledního semifinále napověděly: 1. Greg Minaar, 2. Sam Hill, 3. Gee Atherton, 4. Chris Kovarik, 5. Steve Peat.

Jediným zástupcem českých barev na startu byl Matěj Charvát (F.A.S.T. DH Team). Na Mont St. Anne však nebude vzpomínat dobře. "Už nahoře jsem chytnul pomalej defekt na předek a v lese v tý nejhorší kamenitý sekci jsem se dost zrakvil. Zbytek jsem musel dojet na prázdým," vysvětlil Matěj proč se nevešel do odpoledního - osmdesátičlenného finále.

Steve Peat jako první z největších adeptů na zlato se ocitnul v Hot Seat a s očekáváním hleděl vzhůru na své čtyři kolegy. Chris Kovarik (Chain Reaction Cycle) svou vítěznou jízdu z roku 2005 nezopakoval a tak se Peaty i nadále vyhříval na prvním místě. Pak to ovšem přišlo. Gee Atherton v cíli o sedm desitinek rychlejší. Sotva se ale Gee pohodlně usadil v Hot Seatu, už ho střídal Sam Hill. Na trati tou dobou byl poslední startující Greg Minaar, který dopoledne předvedl skvostnou jízdu a ve finále ji potvrdil. Časomíra se zastavila na čase 4:30:57 min, což bylo o 1:73 vteřiny méně než Hillův čas. Pořadí v cíli tedy: 1. Greg Minaar, 2. Sam Hill, 3. Gee Atherton, 4. Steve Peat, 5. Fabien Barel (FRA, Subaru MTB), 6. Samuel Blenkinsop (NZL, Yeti/Fox), 7. Nathan Rennie (AUS, Santa Cruz Syndicate), 8. Julien Camellini (FRA, Chain Reaction Cycle), 9. Justin Leov (NZL, Yeti/Fox), 10. Aaron Gwin Holmes (USA, Yeti/Fox).

"Byl jsem tady už tolikrát a nikdy nevyhrál. Poprvé vlastně před deseti lety na mistrovství světa ještě jako junior. Od té doby jsem vždycky skončil na druhým nebo třetím místě. Takže jsem dneska hrozně šťastnej, že jsem si tady všechny ostaní pěkně vykouřil. I když to nebylo vůbec jednoduchý. Trošku jsme před startetm experimentovali s pružením a pneumatikama, měl jsem toho ale pak plný zuby. V tréninku to totiž bylo úplně něco jinýho," řekl Greg Minaar.

I mezi muži došlo po čtvrtém závodě světového poháru ke střídání ve vedení. Samuela Hilla vystřídal vítěz čtvrtého závodu světového poháru ve sjezdu Greg Minaar.

Příští víkend pokračuje světový pohár v Bromontu, dalším lyžařském středisku na východě Kanady, od Mont St. Anne vzdáleného cca 300km.

Kompletní přehled výsledků ZDE

Foto: Jan Němec

Přečteno - 6409x Tagy: dh
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  2. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  3. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  4. PozvánkyNetopýr Bike Fest oslaví 10 let
    Netopýr Bike Fest oslaví 10 let
  5. Mistrovství světaRakušanka Valentina Holl a Brit Charlie Hatton mistry světa ve sjezdu
    Rakušanka Valentina Holl a Brit Charlie Hatton mistry světa ve sjezdu
  6. DoplňkyNový Rock Shox Boxxer 2024
    Nový Rock Shox Boxxer 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Václav Bartoš - vloženo: 28.07.2008 v 21:39:04

    mt st anne - vcera jsem se byl podivat v mt st anne na xc zavodu svetoveho poharu. a musim rict, ze to byl zazitek. po zavode jsem se vyfotil s terezkou. no parada:)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744