Fullana v Houffalize slavila páté zlato

Fullana dokázala po dlouhých sedmi letech v Houffalize opět zvítězit, mezi muži obhájil Absalon, s třetím závodem SP není spokojen Kulhavý...

Autor: Jan Němec

Po jihoafrickém Pietermaritzburgu a německém Offenburgu se kolotoč světového poháru XCO přesunul do Belgie. A to ve své podstatě znamená jediné - Houffalize. Oblíbená lokalita v Ardenách, kam se sjíždí nejen obdivovatelé válečné historie díky jednomu z mála zachovalých tanků na světě Panter G, okolo kterého se prohánějí cyklisté. Pravidelně to bývají silničáři při klasice Liege - Bastogne - Liege, ale nejvíce čtyřtisícové městečko proslavili bikeři. Ti se do Houffalize na světový pohár vracejí od roku 1990 jen se třemi přestávkami, letos to tedy bylo již po sedmnácté "randez-vouz". Zdejší okruh se za 19 let změnil, klasické úseky však zůstávají, třeba jako sjezd Fosse d'Outh.

V pořadí třetí závod seriálu byl závodníky neméně kvalitně a početně obsazen jako ten v Offenburgu minulý týden. Startovní pole navíc posílil třeba Filip Meirhaeghe (Landboukrediet-Colnago), závod bral jako rozlučku se závodní kariérou. Diváky tak mistr světa z roku 2003 bavil jízdou po zadním kole v nejprudších stoupáních, ti se mu pak odvděčovali hřmícím potleskem a ohlušujícím řevem. Větší ohlas neměli ani střídající se lídři pelotonu, jakoby v Houffalize snad ani nešlo o světový pohár. "Go Štyby" potom řvali belgičtí fanoušci na další posilu startovního pole - Zdeňka Štybara. Evidentně měli radost, že mezi bikery vidí i svého oblíbeného cyklokrosaře. V neposlední řadě to byl olympijský vítěz ze Sydney Miguel Andy Schleck a Jakob FuglsangMartinez (FRA), který spíše než výkonem zaujal svým blonďatým doprovodem.

Mezi desítkami tisíc diváků jsme také zahlédli dva, kteří patří do současné cyklistické rodiny a s Houffalize jsou spjati historicky. Dva týmoví kolegové ze silniční Pro Tour stáje Saxo Bank Jakob Fuglsang a Andy Schleck. Fuglsang tu vloni coby biker skončil těsně pod stupni vítězů a Andy Schleck zvítězil minulý týden v již zmíněné silniční klasice, která Houffalize projížděla.

Výstavní počasí v předešlých dvou dnech pak v neděli vystřídala zatažená obloha a výrazné ochlazení. Závodilo se tak v přijatelných podmínkách, déšť se až na pár kapek udržel kdesi vysoko nad závodícími bikery.

Tradičně jako první se o zlatých 250 bodech rozhodovalo mezi ženami. Stejně jako v Offenburgu chyběly dvě nejsilnější české bikerky Katka Nash a Tereza Huříková. Jedinou Češku startující i v Offenburgu Lucii Veselou (Favorit Brno) ještě podpořila Jitka Škarniztlová (dimp Giant) a Šárka Chmurová (Max Cursor). Ani jedna z nich ovšem do pořadí výrazněji nepromluvila. "Jedu to zkusit, mám to tu moc ráda, ale po několika týdnech, kdy jsem měla zablokovaná záda po pádu v Langenlois, tady nečekám žádné Ren Chengyuan a Catherine Pendrelzázraky," svěřila se Šárka ještě před startem, když závod dokončila na 58. místě.

Úřadující mistryně světa Margarita Fullana (ESP, Massi) tentokrát dokonale využila svých předností a také toho, že UCI závod výrazně zkrátila - jen tři a půl okruhu (stejně jako junioři). Oproti loňsku, kdy se čas vítězné Číňanky Ren Chengyuan zastavil na 2:11 hodinách, Margaritě v neděli stačila jen necelá hodina a půl! Její tradiční bleskové úniky v počátcích závodu tentokrát nikdo nezlikvidoval. Čínský trenér klel, že byl závod pro jeho svěřenkyni příliš krátký. Nejblíže k likvidaci náskoku měla Kanaďanka Catherine Pendrel (Luna Women's), která dokonce s Fullanou v závěru závodu jela, ale v posledním výjezdu už neměla síly na tempo Španělky. Ta si tak do cíle přijela už pro páté vítězství na této trati! Naposledy to bylo v roce 2002.

Skvělá Pendrel, která tak zřejmě střídá na postu Kanaďanky číslo jedna Marie-Helene Premont (Maxxis- Rocky Mountain), přijela pro stříbro jen se čtrnáctivteřinovým mankem. Bronz potom získala Číňanka Chengyuan, vítězka dvou minulých ročníků.

O dva okruhy více, tedy pět a půl, měli naordinováno muži, kteří se na trať vypravili přesně ve 14:30. Zkrácení závodu chtěl využít Ralph Naef (Multivan Merida), další ze závodníků s rychlými začátky. Stejně jako stříbrný medailista z Pekingu Jean-Christoph Peraud (FRA, Massi); tito dva si vybudovali mírný náskok před dotírajícím zbytkem startovního pole. V polovině závodu už ale byli dostihnuti Julienem Absalonem (FRA, Orbea) a Jose Antonio Hermidou (ESP, Multivan Merida). Španělský sympaťák musel ovšem kvůli defektu do depa, a tak do posledního kola najížděl olympijský vítěz s Näfem na čele, jejich tempu nestačil ani Peraud. A pak se začaly dít věci.

Dle očekávání začalo Ralphovi docházet a naopak Julien zrychloval. Tuhnoucího Naefa ještě stačil dorazit i Němec Wolfram Kurschat a nemilosrdně šel po krku i Absalonovi. Zkušený Julien si ale prvenství pohlídal Jaroslav Kulhavýaž do cíle, německé překvapení sezóny - stejně jako minulý týden v Offenburgu - získalo stříbro. Chybělo jen patnáct vteřin. Pódiového umístění se nechtěl Ralph Naef vzdát, útoku neustále zrychlujícího Jihoafričana Burryho Standera (Specialized) odolal.

Jaroslav Kulhavý (Rubena Specialized), ač se do Houffalize těšil, nezopakoval výsledek na hranici první desítky. I tak je jeho 22. místo velmi slušné, on sám na to má ovšem jiný pohled: "Spokojený nejsem ani s výsledkem, ani s výkonem. Konec závodu byl sice lepší než v Africe a v Offenburgu, ale začátek byl tragickej. Asi jsem se špatně rozjel, po startu jsem nebyl schopnej jet. Do toho jsem ještě v polovině závodu spadnul a pak měl i defekt. Naštěstí to bylo kousek před depem, takže mě nepředjelo tolik lidí," zhodnotil svůj závod Jaroslav. Ten se v nejbližších dnech chystá odpočinout a začít trénink na další závod světového poháru v Madridu. "Závodit budu jen týden před Madridem na českým poháru. Vloni jsem tam byl čtrnáctý, rád bych letos byl lépe, snad pokořím desítku," pokračoval mistr republiky.

Výrazně potěšenější výraz měl v cíli oproti Africe a Offenburgu Jiří Friedl (Merida Biking). Dvaatřicáté místo je slušný posun a dobrý výkon. Vezmeme-li v potaz, že Jiří a nakonec i třiatřicátý Filip Eberl (Scott Scania Kolín) bojovali ve skupině, kde byl Rudi van Houts, Emil Lindgren, Ivan Alvarez Gutierez, Lado Fumic nebo Lukas Flückiger. Filip Eberl navíc zaznamel svůj osobní rekord ve výsledcích světového poháru, spokojenost je tedy na pravém místě.

Do první padesátky to ještě stihnul Milan Spěšný (44. / Česká spořitelna MTB) a také Jan Škarnitzl (49. / dimp Giant). Jan se potýkal s prasklými dráty, výsledkem byl "furtošlap".

Jiří Friedl

Kapitolou samou o sobě byl český reprezentant v cyklokrosu, dvojnásobný držitel světového stříbra Zdeněk Štybar. Na horské kolo se posadil po čtyřech letech a letos si ho reprezentační trenér vybral jako tajné eso na evropský šampionát. Se startovním číslem 217 se nedal předpokládat výraznější úspěch, což potvrzuje výsledková listina, kde Zdeňka najdeme u číslice 100. "Nejel jsem sem s cílem porazit světovou špičku. Trénuju jen 4 týdny a tak se nedá o dobrém výsledku ani přemýšlet, chtěl jsem si to zkusit. Jel jsem si svoje tempo, abych se nepopravil a mohl zase hned trénovat. Musím říct, že se mi to líbilo, kromě začátku, kdy jsem se zamotal do mlíka podél trati. Do Madridu už odjet nemůžu, protože máme s týmem silniční závod, ale přijedu na český pohár do Bystřice, České Kamenice a do Boskovic," řekl nám v cíli Zdeněk Štybar.

Zdeněk Štybar

Na čele průběžného hodnocení vystřídala Margarita Fullana Rakušanku Elisabeth Osl (Central Ghost), mužskému žebříčku po třech závodech vévodí Julien Absalon. Jaroslav Kulhavý je dvanáctý. Více ZDE.

Záznam České televize sledujte ve středu 6.5. v 17:00 na programu ČT4 Sport


Výsledky žen:
1. Margarita Fullana (ESP, Massi) 1:25:01
2. Catherine Pendrel (CAN, Luna Women's) +0:14 min.
3. Ren Chengyuan (CHN) +0:46
4. Eva Lechner (ITA, Colnago) +1:58
5. Elisabeth Osl (AUT, Central Ghost) +2:17
6. Helene-Marie Premont (CAN, Rocky Mountain) +3:00
58. Šárka Chmurová (Max Cursor) +13:59
77. Lucie Veselá (Favorit Brno) +21:37
80. Jitka Škarnitzlová (dimp Giant) +23:16

Výsledky mužů:
1. Julien Absalon (FRA, Orbea) 1:51:14 hod.
2. Wolfram Kurschat (GER, Ergon Topeak) +0:15 min.
3. Ralph Naef (SUI, Multivan Merida) +0:52
4. Burry Stander (RSA, Specialized) +1:15
5. Jean-Christoph Peraud (FRA, Massi) +1:16
6. Jose Antonio Hermida (ESP, Multivan Merida) +1:31
22. Jaroslav Kulhavý (Rubena Specialized) +5:43
32. Jiří Friedl (Merida Biking) +7:39
33. Filip Eberl (Scott Scania Kolín) +7:41
44. Milan Spěšný (Česká spořitelna MTB) +8:41
49. Jan Škarnitzl (dimp Giant) +9:21
66. Kristián Hynek (Scott&Hagget) +10:57
97. Ondřej Cink (Merida Biking) +15:33
100. Zdeněk Štybar (Fidea) +15:56
132. Matouš Ulman (Scott&Hagget) +19:53
150. Matěj Nepustil (Česká spořitelna MTB) - kolo
166. Jakub Magnusek (Česká spořitelna MTB) - kolo

Kompletní přehled výsledků ZDE

1. Absalon, 2. Kurschat, 3. Näf, 4. Stander, 5. Peraud

Přečteno - 7139x Tagy: svetovy pohar xc
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  2. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  3. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
  4. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  5. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  6. Světový pohárHadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
    Hadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Biker - vloženo: 05.05.2009 v 11:13:21

    Odkaz ;-) - http://www.mtbcp.cz/xc/

    Tu najdeš víc....

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Filip - vloženo: 05.05.2009 v 10:37:54

    Český pohár - A pojede se vůbec letos nějaký český pohár? Je pár dní do startu, nikde žádné propozice, nikde nic. Co to má sakra znamenat?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744