Shimano SLX 2009

Dejte sbohem tradičnímu bikovému Deore LX. Na jeho místo přichází nové, agresivní, univerzální Shimano SLX ...

Autor: Petr Bureš

Konec zimy, začátek jara, tak to je přesně čas, ve kterém Shimano představuje své novinky na rok následující. Dívíte se proč tak brzo ? Nedivte se. Producenti kol, potřebují mít jasno ve svých specifikacích daleko dřív a tak musí být výrobci komponent minimálně půl roku napřed.

Největší bombou, resp. změnou která se dala očekávat je nové LX. U Shimana se stalo železným pravidlem, že inovuje své sady odzhora dolů, to jest od nejdražších postupně směrem k těm levným. Po přepracovaném XTR a XT tak letos na pořad dne přichází LX.

Abychom to ale do budoucna neměli v orientaci tak lehké, rozhodlo se Shimano že rozdvojí dosavadní osobnost LX a udělá z něj dvě samostatné sady, každou určenou na úplně jiný styl jízdy. Zatímco doasavadní bikové LX zmutovalo do podoby určené zejména trekkingům a cestovním kolům, bikeři si budou muset zvyknout na nové označení SLX.

Sada SLX má své kořeny pochopitelně úzce spjaté s eLiXem ovšem reaguje i na trend posledních let a nabízí bikerům některé komponenty mírně uzpůsobené pro trochu hrubší zacházení. Nejde o žádné freeride vychytávky, ale například trojí provedení klik, pevnější přehazovačka, nebo celkem pět typů přesmykačů jak na troj, tak dvoj převodník jsou důkazem toho, že nové SLXo bude patřit na špici v poměru užitné hodnoty a ceny.

Design nové sady SLX nezapře inspiraci u vyššího XT zejména u brzdových a řadících páček. V podobném duchu se nese i nový zadní měnič. Naopak kliky se svým designem jednoznačně hlásí k odkazu drahého XTR. Někomu se pravda nemusí "stříbro" na klikách líbit, ale jinak jsou kliky na první pohled opravdu povedené. Hollowtech II je samozřejmostí u všech tří provedení klik. Trojí provedení mimochodem potvrzuje univerzálnost sady SLX. V nabídce je totiž dvojpřevodník s rockringem 22/36, trojpřevodník 22/32/44 s krytem řetězu a konečně klasika trojpřevodník 22/32/44 bez krytu, který je po vzoru XT vybaven prostředním kompozitovo-kovovým převodníkem.

Když nic jiného, pak Shimano jasně ukazuje, že chce reagovat na rozličné požadavky bikerů a to ve všech cenových relacích. Tytam jsou doby kdy byly v sadě DX jedny kliky s Biopacem. Dnes je jiná doba, Shimano to ví a také proto se mu stále daří zůstat komponentovou jedničkou.

Přečteno - 25763x Tagy: tech2009
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Výstavy a veletrhyVelo Test Fest - palec nahoru
    Velo Test Fest - palec nahoru

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #9 tonda - vloženo: 21.04.2009 v 21:11:05

    kliky slx - ahoj, mám autorácký rám ,bude mi to pasovat ? Myslím šířka náboje u tohoto uložení hollowtech II,
    kolega mě strašil, že to nemusí pasovat,dík

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #8 MArian - vloženo: 01.01.2009 v 10:16:59

    SLX - Ahoj všem

    Mě se to líbí . Je to udělané na 1 . Já jezdím XT v kombinaci s čistým deore . XT přehazovačka ,přesmykač,náboje, čelisti ,řazení. Deore brzd. páčky a kliky a jsem spokojen . Shimano udělalo dobrou práci

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #7 karel - vloženo: 02.04.2008 v 14:37:59

    kdy sou ty doby - Kdy sou ty doby co se na simano dx nechalo zavodit nekolik sezon , a ne menit dili v pulce sezony. Myslim ze simano uz spis nez zlepsovaky vymysli aby to mene vydzelo . jak de saram nahoru tak jde simako dolu.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #6 Mutant - vloženo: 17.03.2008 v 19:02:08

    Hnus velebnosti

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #5 orbitka - vloženo: 14.03.2008 v 08:11:16

    kliky slx se mi libi, mnohem povedenejsi vzhled nez prepracovane XT ala alivio ...

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #4 mara - vloženo: 14.03.2008 v 07:59:14

    pěkná sračka - co to v shimanu celej rok dělaj?? , s takovým šaltrem bych nevijel ani před barák - ktomu pořád serou nejaký háky - to je jak přehazka za 300 shimano tournej .... starý bobrý XT / XTR 07

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #3 ice - vloženo: 13.03.2008 v 18:25:03

    praskani - sem zvedavej co vydrzej tyhle. btw jak mohlo vubec neekoho od shimana napadnout takova píčovina jako duralová osa !

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #2 vena - vloženo: 13.03.2008 v 14:55:09

    no saltr nic moc - Koukal sem na saltry tohodle tipu a maj peknej vakl uz na krame to zase u simaka nikdo myslel. Si budu muset jezdit na sramu. Kde jsou ty doby kdy simako dx vydrzelo 8 let.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #1 designer - vloženo: 13.03.2008 v 14:46:32

    super...to SLXko je pecka.....daleko luxusnejsi nez to stribre XTcko....fakt parada...nektere dily vypadaji lip jak XTRo....fak pecka!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744